اخبار

پیام رییس ادارهُ صنعت،معدن وتجارتِ میبد به مناسبتِ روزِ ملیِ

(بدون دیدگاه)


وزیر دادگستری در سفر به بخش ندوشن، از شرکت تک‌آور بازدید کرد.

(بدون دیدگاه)


خسارت دیدگان سیل در میبد، کمک بلاعوض دریافت می کنند

(بدون دیدگاه)


افتتاح چند طرح آبخیزداری با حضورمعاون هماهنگی امور عمرانی استانداری دربخش ندوشن

(بدون دیدگاه)


اوقات فراغت دانش آموزان، نیازمند مدیریت واحد

(بدون دیدگاه)


نماز عید فطر در ندوشن اقامه شد

(بدون دیدگاه)


مراسم سی امین سالگرد ارتحال حضرت امام (ره) در ندوشن برگزار شد

(بدون دیدگاه)


بازدید سرپرست معاونت اقتصادی و توسعه منابع استانداری یزد از دو واحد تولیدی ندوشن

(بدون دیدگاه)


مردم ندوشن با برگزاری آیین سنتی الوداع، با ماه مبارک رمضان وداع کردند

(بدون دیدگاه)


حضور حماسی و پرشور‌ مردم ندوشن در راهپیمایی روز جهانی قدس

(بدون دیدگاه)


مبلغ ۵۴ میلیارد ریال به جاده ندوشن – ورزنه تخصیص یافت

(بدون دیدگاه)


جلسه پرسش و پاسخ امام جمعه و فرماندارمیبد با مردم روستاهای علویه و نیوک

(بدون دیدگاه)


قبور مطهر شهدای ندوشن عطر افشانی شد

(بدون دیدگاه)


بارندگی بخش هایی از جاده ورزنه – ندوشن را تخریب کرد

(بدون دیدگاه)


حضور پروانه های رنگارنگ در مزارع و مراتع ندوشن

(بدون دیدگاه)


شماره خبر: 4699 ۲ دیدگاه انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۹ نسخه چاپي ارسال به دوستان

اش جو شب اول اسفند

اش جو شب اول اسفند

یکی از نمودهای ارزشمند میراث فرهنگی که جایگاه ویژه‌ای نزد همه ملت‌ها دارد ولی کمتر به آن پرداخته می‌شود «خوراک های محلی یا سنتی» هستند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ندای ندوشن:همه ساله شب اول اسفند( در روزگار قدیمی تر ۲۵ بهمن) اهالی ندوشن و دهات همجوار آشی می پزند و نوش جان می کنند که به آش اسفندی معروف است.
فلسفه برگزاری جشن اسفندی و پختن آش اسفندی

در سال‌های نه چندان دور، شب اسفندی را به اسفندیار ارتباط می‌دادند و باور داشتند که در این شب، «اسفندیارمذ» رویین‌تن که با اسب سیاه کشته شد، با اسب سفید می‌آید. اسب سیاه او را به جهان زیرین برد و اسب سفید بازگرداند، پس با چسباندن سبزه به سردر خانه به پیشوازش رفته و در ورودی خانه هم جو می‌ریختند تا اسب اسفندیار بخورد. پس دیگی از آش اسفندی هم شب تا صبح در تنور می گذاشتند تا در آن سال تنور خانه گرم بماند و آش اسفندی را می‌خوردند تا در طول سال سرما نخورند.

به نظر می رسد که ریشه این باور به نام آخرین ماه سال که اسفندماه یا سپندارمذ نام دارد، بازمی‌گردد. در این باور اسپندارمذ با اسب سیاه (کنایه از شب/ سرما و زمستان) به زیر زمین رفت و با اسب سپید (کنایه از روز/ گرما و بهار) به زمین بازمی‌گردد و اشاره به گرم و زنده شدن زمین در اسفندماه دارد که طبیعت سبز و بارور می‌‌شود و بر بنیان این باور چون زمین نماد باروری و زندگی است در این روز زنان جشن می‌گیرند و در آیین‌های زنانه شرکت می‌کنند و یکی از این آیین‌ها پختن آش اسفندی به صورت گروهی است که با شور و نشاط برگزار‌ می‌شود.

«اسفند» یا « اسپند» در فارسی، «سپندارمت» یا «سپندارمد» در پهلوی و «سپَنتَ آرمَیتی» در گات‌ها یکی از فروزه‌های اهورامزدا و در اوستای نو نام یکی از امشاسپندان است که در جهان مینُوی نماد دوستداری و بردباری و فروتنی اهورامزدا و در این جهان نگهبان زمین و باروری و سرسبزی آن است. در گاه‌شماری ایرانی، دوازدهمین ماه از سال و پنجمین روز از هر ماه «اسفند» نام دارد، از این‌روی در آستانه سال نو ، در روز اسفند از ماه اسفند یا پنجم اسفندماه، در آستانه بهار طبیعت و نوشدن زمین «جشن اسفندگان» برپا می‌شود که جشن ویژه زنان است و به نظر می‌رسد که جشن اسفندی نیز نمودی از همین جشن اسفندگان است.

زمان پختن آش اسفندی

زمان پختن آش اسفندی را همه منابع موجود همزمان با روز جشن اسفندی نوشته‌اند. گفته شد که به نظر‌می‌رسد جشن اسفندی نمودی دیگر از جشن بزرگ اسفندگان است که در روز پنجم اسفندماه برگزار می‌شده است و در گذر زمان، در برخی نواحی، هنگام برگزاری آن به اول اسفندماه منتقل شده است. اما برخی بر این باورند که جشن اسفندی، جدا از جشن اسفندگان برگزار می‌شده است. به این ترتیب برای هنگام پختن آش اسفندی نیز زمان‌های مختلفی ذکر شده است که عبارتند از: روز اسفند از ماه اسفند یا پنجم اسفندماه، اولین روز اسفندماه، یکی از روزهای نیمه اول اسفندماه، پنج روز مانده به سال نو.

اخبار مرتبط :

بارندگی زیان هایی به راه روستایی هفتهر بخش ندوشن وارد کرد

نخستین جشنواره بز و محصول لبنی ندوشن برگزار می شود

تکمیل مرکز جامع سلامت ندوشن ۲۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد

جاده فولاد – نیوک تعریض می‌شود/اصلاح یکی از مرگبارترین جاده های یزد در گرو تامین اعتبار

تصویر متفاوت یک بانوی هلندی در حسینه قاجاری ندوشن

2 پاسخ به “اش جو شب اول اسفند”

  1. سلیمی پور گفت:

    سلام :ممنون مدیر متن بسیار زیباییه

  2. ندوشنی گفت:

    ای کاش درد دل مردم هم میگفتید…چرا گزارشی از عزیزانی که کارمند هستند در ندوشن و از میبد و اردکان و یزد صبحها دیر میان و ظهرها زود میرن نمینوسید……

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کاربر گرامي؛ قبل از فرستادن ديدگاه، قوانين اين بخش را مطالعه نماييد.

خبرنگار ما باشید