به گزارش پایگاه تحلیلی خبری ندای ندوشن؛کتاب پنجره های بسته اثر دکتر محمد علی اسلامی ندوشن حاوي چند داستان كوتاه و چند قطعه است كه بعضي از آنها سالها پيش از آن در مجلّههاي مختلف از جمله «سخن» و «پيام نو» انتشار يافته بود، و بعد در سال 1356 به صورت مجموعهاي نشر گرديد. چندتائي از آنها از خاطرة نوجواني وی در ده مايه گرفته بودند، و دو سه تائي نيز زماني كه در پاريس درس ميخواندند نوشته شدند. چون در زمانهاي مختلف برقلم آمدهاند، سبك هائي متفاوت دارند.
در مقدّمه این کتاب:
– «ميدانيم كه در يك تقسيمبندي كلّي به دو صورت بيان ضمير ميگردد: مستقيم و غيرمستقيم. در نوع اوّل نويسنده بي واسطه با خواننده روبرو ميشود (چون مقاله، سفرنامه، حسب حال و غيره…). در نوع دوم، بيان غير مستقيم به كار ميافتد (چون در انواع داستان).
– «در بيان غيرمستقيم، محيطي تخيّلي ميآفرينيم و قهرمان هائي را در آن به زندگي واميداريم و فكر خود را از زبان آنان به گفتن ميآوريم.»
— «بيان غيرمستقيم اين امتيار را دارد كه به تخيّل نويسنده مجال جولان بيشتر ميدهد و دست و بال او را باز ميگذارد تا خود را در پشت قهرمان هايش پنهان كند و تموّج و گوناگوني و حدّت بيشتري به قلم خويش ببخشد. گذشته از اين، از طريق بيان غيرمستقيم است كه ميتوان يك «آشيانة خيالي» به وجود آورد كه در آن طبايع و روانهاي متفاوت، خود را در معرض برخورد بگذارند و نهانگاههاي روح آدمي بهتر گشوده شود… با اين حال، آثاري كه به شيوة مستقيم پديد آمدهاند، ميتوان گفت كه در سيْر تفكّر و فرهنگ جهان تأثير افزونتري داشتهاند.»
من مسير داستان نويسي را دنبال نكردم، هرچند اين مجموعه و «افسانه و افسون» و «ابرزمانه و ابرزلف» در قالب داستان پديد آمدند، و بعد «روزها» نيز كه سرگذشت نامه بود بر آنها افزوده گرديد. احساس كردم كه در دوراني كه ما زندگي ميكرديم، خوانندگان آمادهتر براي درك مستقيم موضوع هستندگذشته از آن، و من خود نيز همواره با صراحت بيان بيشتر اخت بودهام .
«پنجرههاي بسته»، و «عروس» نخستين بار در شمارة مرداد 1335 مجلّة سخن، «غروب يك شنبه» در شمارة بهمن و اسفند 1337 مجلّة «انديشه و هنر» ؛ «آينده» و «زندگي» در «پيام نو» و قطعهها نيز در «سخن» و «انديشه و هنر» و «صدف» انتشار يافتند.
(چاپ نخست بصورت کتاب،انتشارات توس)
آنچه در اين كتاب آمده است
پنجرههاي بسته
غروب يك شنبه
عروس
آينده
زندگي
قطعه ها
تپة بخشايش
دولت تن
كنيز
نگاه كودك
يك روز آفتابي در كنار دريا
اطاق پائين
همین اثر دکتر، شخصیت دکتر رو زیر سوال می بره به خصوص داستانش مربوط به پاریس!!
به همین خاطر بعداز انقلاب از چاپ و انتشار این کتاب جلوگیری کردند!!
سلام . شخصيت آقاي دكتر اسلامي ندوشن از سر راه نيامده كه زير سؤال برود . شخصيت ايشان بالاتر از اين حرفا هست .
واقعاً براي اين طرز فكر متأسفم .
آقامهدی سلام من هم باآقای جعفری موافقم .شما اول کتاب موردنظر رومطالعه کنید بعد نظر بدید. همه انسانها خطا دارند وایشون هم مصون نبودند!پس تعصب چرا؟
سلام مجدد . ما براي ايشان چه كرديم ؟ بنده با نقد مخالف نيستم ، با نحوه بيان جمله شخصيت ايشان رو زير سوال برده مخالفم .
سلام آقا مهدی عزیز!
تعجب من هم همینجاست که شخصیت بالای ایشان و داستان های این کتاب!!!
به نظرم این کتاب در شأن و شخصیت دکتر نیست! اگه این کتاب رو پیدا کردین که به سختی پیدا میشه بخونید بعد قضاوت کنید.
مثل همیشه تعصب بیجا