شماره خبر: 12203 بدون دیدگاه انتشار: 20 اسفند 1393 - 17:10 نسخه چاپي ارسال به دوستان

رنج قطب دامداری یزد از فعالیت‌های معدنی / معادنی که یک ‌ریال هم عاید مردم ندوشن نمی‌کنند

رنج قطب دامداری یزد از فعالیت‌های معدنی / معادنی که یک ‌ریال هم عاید مردم ندوشن نمی‌کنند

ندوشن که نامی آشنا در زمینه‌های مختلف فرهنگی و ادبی است، در استان یزد به عنوان قطب پرورش دام نیز شناخته می‌شود و لبنیات این منطقه شهره و مطلوب مردم یزد است اما این قطب تولیدات لبنی مدت‌هاست که از فعالیت‌های معدنی رنج می‌برد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ندای ندوشن؛ندوشن شهری با بیش از 5 هزار نفر جمعیت است که در 80 کیلومتری شمال غرب یزد واقع شده و علاوه بر جاذبه‌های تاریخی، ادبی و طبیعی بسیار، یکی از قطب‌های مهم پرورش دام در استان یزد نیز به شمار می‌رود.

لبنیات ندوشن از جمله تولیداتی است که در سراسر استان شهرت دارد و در یزد کمتر خیابان و محله‌ای است که فروشگاه‌های آن تبلیغ فروش ماست و دوغ ندوشن را نداشته باشند.

گرچه اغلب مردم این دیار به یزد و دیگر مناطق کشور مهاجرت کرده‌اند اما هنوز بیش از 5 هزار نفر در این منطقه زندگی می‌کنند که شغل اغلب آنها دامداری و تولید فرآورده‌های دامی است.

معادن برای ریشه‌کنی دامداری در ندوشن دست به دست خشکسالی داده‌اند

در طول سال‌های گذشته، خشکسالی بلای خانمانسوزی بود که به جان دام‌ها افتاد و دامداران یکی پس از دیگری متضرر شدند و علاوه بر کاهش زاد و ولد دام‌ها، مراتع نیز خشک و بی‌آب و علف شد و دامداری ندوشن رونق گذشته خود را به تدریج از دست داد.

اما این روزها به جز خشکسالی، فعالیت‌های معدنی نیز به جان صنعت دامداری ندوشن افتاده و برداشت‌های بی‌رویه در واقع تیشه‌ای به ریشه مراتع و بهره‌برداران از آن از جمله دامداران شده است.

مردم و مسئولان ندوشن بارها و بارها در رسانه‌ها نسبت به این برداشت‌های بی‌رویه ابراز نگرانی کرده‌اند اما متاسفانه تغییری در روند این برداشت‌ها صورت نگرفته و حتی برخی مردم و مسئولان ندوشن معتقدند معادن به جای استخراج، غارت می‌شوند.

معادن ندوشن سلامت مردم را به خطر انداخته‌اند

عضو شورای شهر ندوشن در این زمینه اظهار داشت: معادن ندوشن در حالی به طور مستمر برداشت می‌شوند و تاکنون ریالی از این معادن نصیب مردم ندوشن نشده و در حالی که مردم این منطقه در محرومیت و مشکلاتی نظیر خشکسالی به سر می‌برند، عده‌ای با درآمد این معادن سودهای کلان به جیب می‌زنند.

محمود سلیمی با اشاره به خسارت‌هایی که برداشت این معادن به محیط زیست ندوشن وارد کرده است، عنوان کرد: نه تنها مراتع تخریب شده و دیگر قابل چرای دام‌ها نیستند بلکه سلامت مردم نیز به شدت در معرض خطر قرار گرفته است.

وی عنوان کرد: رفت و آمد ماشین‌های سنگین برای حمل مواد معدنی جاده‌ها و مراتع را تخریب کرده و این امر سبب شده تا ندوشن که زمانی قطب تولید محصولات لبنی بود اکنون در آستانه نابودی قرار گیرد.

منطقه ییلاقی یزد امروز محل تردد خودروهای سنگین و گرد و غبارهای بی‌پایان است

ندوشن که روزگاری آب و هوای کوهستانی و بکر، این منطقه را به منطقه‌ای ییلاقی تبدیل کرده بود، امروز محل تردد خودروهای سنگین، کوه‌های تخریب شده برای برداشت مواد معدنی، گرد و غبار و محیط زیستی ناسالم است.

آنچه در کنار این مسائل و مشکلات زیست محیطی مردم ندوشن را آزار می‌دهد، صادرات خام مواد معدنی ندوشن است به نحوی که تخته سنگهای بزرگ معدنی به جای فرآوری در واحدهای جوارمعدنی در منطقه، به صورت خام به خارج از کشور صادر می‌شود و این موضوع نه تنها مردم ندوشن بلکه مسئولان استان یزد را نیز نگران کرده و حتی نمایندگان مجلس بارها در مورد جلوگیری از صادرات مواد خام معدنی تذکر داده‌اند.

در مجموع موضوع معادن ندوشن از سال‌ها پیش در دست بررسی است اما در مقطعی مسئولان منابع طبیعی و محیط زیست اعلام کردند که برای صدور مجوزها، استعلامی از این ادارات گرفته نمی‌شود و صنعت و معدن به تنهایی و در بسیاری از موارد بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی اقدام به برداشت از معادن می‌کند.

استعلام از منابع طبیعی برای صدور مجوز بهره‌برداری از معدن از سال 86 انجام می‌شود

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد به تازگی در این زمینه اعلام کرده استعلام از منابع طبیعی در زمینه صدور مجوز انجام می‌شود.

سید ابوالفضل وکیلی اظهار داشت: اداره صنعت، معدن و تجارت قبل از سال 77 برای صدور مجوز معدن از منابع طبیعی استعلام نمی‌کرد در حالی که همگان معتقد به انجام این استعلام بودند اما در نهایت در سال 86 قانون ابلاغ و اعلام شد که برای صدور مجوز بهره‌برداری از معدن، استعلام از منابع طبیعی ضروری است.

وی عنوان کرد: البته طی این سال‌ها منابع طبیعی نیز سخت‌گیری‌های بی‌مورد نداشته و هر کجا امکان داشته، مجوز صادر کرده و در برخی مناطق نیز میزان برداشت‌ها را محدود کرده است.

مشکلات مردم ندوشن به طور مستقیم از معدن نیست

وکیلی در مورد معادن ندوشن نیز اظهار داشت: مشکلاتی که در این منطقه وجود دارد، به طور مستقیم مربوط به برداشت از معدن نیست زیرا گاهی خود معادن مشکل‌ساز نیستند بلکه مسیرهای تردد آن و در برخی موارد نیز تاسیسات معدنی برای مردم منطقه ایجاد مشکل می‌کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد بیان کرد: از آنجا که در منطقه‌ای نظیر ندوشن، شغل اصلی مردم دامپروری است، اگر برای مراتع مشکل ایجاد شود، دامداران نیز با مشکل مواجه می‌شوند.

گرد و غبار حاصل از تردد خودروها مراتع را غیرقابل چرا کرده است

وکیلی ادامه داد: ماشین‌های سنگینی که مواد معدنی را حمل می‌کنند، گرد و غبار بسیاری در هوا پراکنده می‌کنند به نحوی که تا شعاع 500 متر، گرد و غبار حاصل از این ترددها وجود دارد و در ندوشن، این گرد و غبارها به روی بوته‌ها و گیاهان می‌نشیند و مرتع دیگر قابل چرای دام نیست.

وی تصریح کرد: بنابراین خود معادن در ندوشن مشکل‌زا نیستند و عوامل دیگر سبب بروز مشکلاتی برای مردم و صدمه زدن به محیط زیست و منابع طبیعی شده است که لازم است در این زمینه پیگیری‌های لازم انجام شود.

این مسئول یادآور شد: عمده نگرانی مردم ندوشن و منابع طبیعی در مورد معادن این منطقه مربوط به دو معدن است که سال‌ها پیش فعالیت می‌کنند و ساماندهی آنها باید توسط اداره کل صنعت، معدن و تجارت و دیگر مسئولان استانی انجام شود.

وکیلی خاطر نشان کرد: روند نظارت منابع طبیعی بر صدور مجوزهای معدنی از چند سال پیش در استان یزد وجود داشته و در دولت یازدهم نیز حتی یک مورد صدور مجوز معدنی نداشته‌ایم که بدون استعلام منابع طبیعی، صادر شده باشد.

مشکلات معادن یزد به ندوشن ختم نمی‌شود

از آنجا که یزد در زمینه بهره‌مندی از ذخائر معدنی و برداشت‌های معدنی در سطح کشور رتبه‌دار است، مشکلات مرتبط با برداشت معادن به ندوشن ختم نمی‌شود و در بسیاری دیگر از مناطق استان یزد مردم به ویژه در روستاها با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند.

بهره‌برداران از معدن نیز معمولا در برابر هر شکایتی از سوی مردم، مجوزهای خود را روی میز می‌گذارند و به قول خود بر اساس قانون و مجوز عمل می‌کنند در حالی که شاید به خوبی قابل لمس باشد که قانون تاکنون نتوانسته از تخریب محیط زیست و منابع طبیعی به خوبی جلوگیری کند.

این قبیل اقدامات گرچه در برخی مناطق سبب اشتغالزایی و ماندگاری مردم روستاها شده است اما در بسیاری دیگر از موارد نیز، مردم روستاها را وادار به کوچ اجباری کرده است.

منبع:فارس

اخبار مرتبط :

مردم ندوشن با برگزاری آیین سنتی الوداع، با ماه مبارک رمضان وداع کردند

مبلغ 54 میلیارد ریال به جاده ندوشن – ورزنه تخصیص یافت

جلسه پرسش و پاسخ امام جمعه و فرماندارمیبد با مردم روستاهای علویه و نیوک

بارندگی زیان هایی به راه روستایی هفتهر بخش ندوشن وارد کرد

نخستین جشنواره بز و محصول لبنی ندوشن برگزار می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کاربر گرامي؛ قبل از فرستادن ديدگاه، قوانين اين بخش را مطالعه نماييد.