به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ندای ندوشن؛بافت تاریخی ندوشن از جمله بافتهای تاریخی با ارزش استان است که به ثبت ملی رسیده و دارای ارزش و قدمتی مربوط به سه دوره ایلخانی، قاجاریه و صفویه است. این بافت تاریخی دارای بیش از 250بنا شامل حمام، مسجد، حسینیه و خانههای تاریخی، برج و بارو، ساباط و سازههای آبی است اما به جای اینکه از ظرفیت گردشگری و طبیعی این منطقه بهرهگیری شود، این منطقه قربانی رونق اقتصادی و توسعه بیرویه معادن شده است.
چراغ سبز میراث فرهنگی به فعالیت بعضی معادن
اما بخشدار ندوشن در گفت و گو با همشهری درباره تخریب بافت تاریخی ندوشن میگوید: ساختوسازهای انجام شده در محدوده بافت تاریخی ندوشن اغلب مجوز قانونی دارند و بهتازگی شورای شهر ندوشن جلوی بعضی تحرکات غیرقانونی در این بافت را گرفته است.
«فرزین خادمی» میافزاید: معادن زیادی در ندوشن وجود دارد که بعضا در محدوده بافت تاریخی قرار دارند و با مجوز میراث فرهنگی فعالیت میکنند؛ حال سوال اینجاست که اگر این معادن باعث تخریب بافت میشوند و در محدوده حریم ثبتی فعالیت میکنند چرا میراث فرهنگی مجوز فعالیت آنها را تایید کرده است؟
به گفته وی با پیگیری فرمانداری در گذشته 2معدن تعطیل شده است اما برخی از معادن با طی کردن روال قانونی، فعالیت خود را از 5 سال پیش شروع کردهاند. خادمی در این گفت و گو قول مساعد میدهد که فعالیت معدن جدید پیگیری و در صورت غیر قانونی بودن جلوی فعالیت آن گرفته میشود. بخشدار ندوشن همچنین در خصوص ساخت و ساز غیر مجاز در محدوده بافت تاریخی میگوید: هر گونه ساخت و ساز غیر مجاز باید از مجاری شهرداری پیگیری شود.
وی ادامه میدهد: البته باید توجه داشت که فعالیت معدن و همچنین ساخت و سازها دارای یک فرایند قانونی است و طبق نقشه راه میراث فرهنگی انجام میشود پس اگر این ساخت و سازها برای بافت تاریخی مضر است باید میراث فرهنگی هم به بافت تاریخی ندوشن توجه ویژهای داشته باشد.
میراث فرهنگی نیاز مند همکاری دیگر دستگاهها
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان میگوید: میراث فرهنگی بهتنهایی نمیتواند هیچ اقدامی در زمینه تخریب، ساخت و سازهای غیر مجاز و توسعه معادن انجام دهد و بر همین اساس باید همه دستگاهها در این زمینه همکاری کنند.
«محمد مهدی شرافت» میافزاید: با شروع فعالیت انجمنهای میراث فرهنگی، اقدامات خوبی برای حفظ و نگهداری بناهای تاریخی انجام شده است و بخشدار ندوشن هم که ریاست یکی از این انجمنها را برعهده دارد، میتواند با کمک اعضای این انجمن برای بافت تاریخی اقدام اساسی انجام دهد.
وی ادامه میدهد: بافت تاریخی، 40 درصد وسعت شهر ندوشن را در برگرفته است و باید یک نمایندگی مستقل با نیروی مناسب اداری که در شأن بافت تاریخی باشد برای رسیدگی به مشکلات و مسائل آن در نظر گرفته شود ولی به دلیل نبود اعتبارات و کمبود نیروی انسانی در حال حاضر هیچ اقدامی نمیتوان انجام داد. شرافت با تاکید بر اینکه ندوشن در حوزه گردشگری و طبیعتگردی ظرفیتهای مناسبی دارد میگوید: دوستداران میراث فرهنگی هم میتوانند اقدامهای مناسبی برای توسعه گردشگری این منطقه انجام دهند. وی با اشاره به اینکه، این منطقه بکر به دلیل توسعه معادن در حال تخریب است، میافزاید: شخصا اقدام زیادی برای جلوگیری از فعالیت معادن انجام دادهام بهطوریکه با کمک مسئولان جلوی فعالیت معدن توران پشت گرفتهشد.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ادامه میدهد: چشمههای زیبای آهکی این منطقه میتواند یک میراث زمین شناسی باشد اما اگر اقدامی در این حوزهها انجام نشود چشمهها و طبیعت بکر ندوشن با فعالیت این معادن تخریب خواهد شد.
همشهری
در این مورد سخن گفتن آب در هاون کوبیدن است