به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ندای ندوشن؛”علي اكبر جعفري ندوشن” در مراسم يادبودي كه بمناسبت سالگرد درگذشت مهدی آذر یزدی و با حضور اهالي فرهنگ و ادبيات استان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان يزد برگزار شد، با اشاره به نقل قولی از یک شرقشناس اظهار كرد: اين فرد در جايي آورده بود كه “من عربشناسم و ايرانشناس نيستم اما انسان براي اين که عربيشناس بشود، ناچار بايد به فرهنگ عربي بپردازد و فرهنگ عربي بدون آشنايي با فرهنگ ايران بيمعناست.”
وي با اشاره به خاطرات اين شرقشناس كه به واسطهي اشعار يك لحافدوز ايراني در بغداد، زبان فارسي را از روي اشعار فارسي و از اين فرد فرا گرفته است، گفت: نکته اين است كه کدام فرهنگ را در دنيا ميتوانيد بيابيد که لحافدوزش بتواند آثار شکسپير، گوته و غيره را يکجا بلد باشد و بخواند و بعد بتواند ادبيات مملکتش را درس دهد؟
وي سخنان اين شرقشناس را بسيار اثرگذار و روايتي زيبا از شکوه فرهنگ يک ملت را بر يک لحافدوز در سرزميني ديگر خواند و ادامه داد: اين روايت، استعداد و باروری افراد خوش ذات فرهنگی را که گاهی در پیرامون خویش به راحتی از آنها میگذریم، یادآور میشود.
اين عضو هیات علمی دانشگاه اظهار کرد: برای من یکی از این اشخاص مهدي آذريزدي بوده است که زندگی خيلي جالب و عجيب داشت.
وی با بیان این که من قصههای آذر را در دوره دبستان خوانده بودم، در مورد اولین مواجهاش با پدر ادبيات كودك و نوجوانان كشورمان گفت: عصر سهشنبه يكي از روزهاي دوران دانشجویی براي ديدار با دکتر اسلامي ندوشن به دفتر انتشارات یزدان رفته بودم كه نگهان پیرمردی که ظاهر فوقالعاده سادهاي داشت، وارد شد و دکتر اسلامي چنان با احترام از جا برخاست که من تعجب کردم. سپس گفت؛ ایشان مهدي آذريزدي راوی قصههای خوب است که من آشناییام با کتاب و کتابخوانی را مدیون او هستم.
وي با بيان اين كه خوشبختانه شرحی از این آشنایی و زندگي آذر در کتاب روزهای اسلامي ندوشن آمده و ارتباط نزديکي هم با فيلم “The Reader “دارد، تصريح كرد: بر اساس شرحی که دکتر اسلامی از زندگی آذر میدهد؛ آذر يزدي براي کار و شاگردي در حالي كه بيسواد است در کتابفروشي مشغول ميشود؛ بچهاي روستايي که ميخواهد کتاب بخواند و در همان کتابفروشي از روي عنوان کتابها، سواد ميآموزد یا بهتر است بگویم سواد را کشف ميکند و بعد هم چنان دانشآموزان مدارس آن روز را جذب کتابفروشی میکند و به معرفی و تشویق کتابخوانیشان میپردازد که از میان آنها، نویسنده بزرگی چون دکتر اسلامی ندوشن بیرون میآید.
جعفري در ادامه عنوان كرد: حال اگر امروز همه میپرسند که چرا کسی کتاب نمیخرد و نمیخواند، به نظرم يکي از مشکلات در اين رابطه، نداشتن فروشنده خوب در فروشگاههاي کتاب است.
وي ادامه ميدهد: 80 سال پیش در این شهر کتابفروشی بوده که کتابفروشش، کتابشناس و عاشق کتابی به اسم آذر یزدی بوده که امروز پدر ادبیات کودک و نوجوان این کشور است و مشتری اين كتابفروشي نيز دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن بوده است که پدر نثر دانشگاهی ایران نام میگیرد.
وي متذكر شد: البته اكنون نيز شاید در شهر یزد یک کتابفروش خوب که از دانش و آگاهی مطلوبی در حوزه کتابهای علوم انسانی برخوردار باشد، پیدا شود به نحوي كه همیشه پیشخوان تازههای کتابش طراوت ویترین کتابفروشی مشهور پایتخت را داشته باشد ولي آیا از 80 سال پیش تا امروز نیاز ما به کتاب تغییری نکرده است؟
اين عضو هیات علمی دانشگاه به سرمایه اجتماعی بر جاي گذاشته شدهي آذر یزدی اشاره كرد و گفت: او یک سرمایه نمادین برای یزد است و میتواند مبنای تاسیس نهادها و موسسات فرهنگی و اقتصادی جهت تولید فراوردههای فرهنگی کودک و نوجوان قرار گیرد.
به گفتهي وي، ذیل این نام پرآوازه میتوان هرساله جشنواره های فرهنگی ویژه کودکان برپا کرد و اتفاقات فرهنگی پرشوری مانند جشنواره و نمایشگاههای فیلم کودک، کتاب کودک، اسباببازی کودک و مانند اينها را در این شهر رقم زد و همچنین در قالب شرکتها و بنگاههای اقتصادی به تولید کلیه فراوده های موردنیاز کودکان همت گماشت.
جعفري در پايان سخنانش گفت: ميتوان با پایهگذاری کلیه صنایع مربوط به کودک، زادگاه آذر یزدی را پایتخت کودک ایران کرد که حداقل بخشی از گردش فرهنگی و اقتصادی آنچه به کودکان مربوط است، در اینجا رقم بخورد.
خبرگزاری دانشجویان ایران
دیدگاهتان را بنویسید