شماره خبر: 19778 بدون دیدگاه انتشار: 27 مهر 1395 - 14:55 نسخه چاپي ارسال به دوستان

قدیمی ‌ترین منبر جهان اسلام در ندوشن

قدیمی ‌ترین منبر جهان اسلام در ندوشن

یزد شهری تاریخی است که در همه جای آن مساجد مهم با قدمت زیاد و کتیبه‌ها و اشیاء تاریخی وجود دارند؛ مسجد جامع یزد و مسجد جامع ندوشن از جمله این مساجد است.

به گزارش ندای ندوشن؛«منبر» یک واژه عربی و به معنای محل بلند و مرتفع است که خطیب و سخنران از بالای آن، با مردم صحبت می‌کند. احداث منبر به صدر اسلام بر می‌گردد که با کمک آن وحی الهی تبلیغ می‌شد و جایگاه آن از ابتدای تاسیس، در مساجد بود.

یزد شهری تاریخی است که در همه جای آن مساجد مهم با قدمت زیاد و کتیبه‌ها و اشیاء تاریخی وجود دارند؛ مسجد جامع یزد و مسجد جامع ندوشن از جمله این مساجد است.

مسجد جامع ندوشن مانند یک موزه فرهنگی و تاریخی، در دل خود کتیبه‌هایی تاریخی با خط کوفی و همچنین درهای چوبی جای داده است؛ علاوه بر معماری تاریخی که مسجد جامع ندوشن دارد، وجود منبر بسیار تاریخی و قدیمی که گفته شده قدیمی‌ترین منبر جهان اسلام است، در این مسجد خودنمایی می‌کند و آن را به مکانی شاخص مبدل کرده است.

همشهری برای اطلاع از ویژگی این منبر قدیمی گفت‌و‌گویی با «ناصر‌بابایی‌ندوشن» کارشناس میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان انجام داده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

درباره ویژگی «منبرتاریخی ندوشن» توضیح دهید.

منبر قدیمی ندوشن، به عنوان قدیمی ‌ترین منبر جهان اسلام است که در مسجد جامع ندوشن نگهداری می‌شود. منبر زیبای ندوشن از چوب گردو ساخته شده است که با خط کوفی، گل اسلیمی، منبت‌کاری و مشبک کاری تزئین شده است. این منبر مربوط به دوره آل کاکویه است که به قرن هشتم هجری برمی‌گردد و از قدیمی‌ترین منبرهای جهان اسلام به شمار می‌رود. با توجه به این که این منبر بسیار قدیمی و از گنجینه‌های جهان اسلام است، تکه‌های گرانبها از آن طی سال‌های گذشته جدا و از کشور خارج شد که ابتدا در کشور فرانسه نگهداری می‌شد و اکنون در موزه «متروبولتین» آمریکا که از قدیمی‌ترین موزه‌های آمریکاست، نگهداری می‌شود.

آیا برای بازگرداندن این اثر مهم و شاخص کشور اقدامی انجام شده است؟

برای بازگرداندن دوباره تکه‌های این منبر که به سرقت رفته، اقداماتی انجام شده است. در حال حاضر با جمع‌آوری مستندات مهم مبنی بر تاریخی بودن و تعلق آن به مسجد جامع ندوشن و همچنین سرلوحه و تاریخ و مشخصات منبر مکاتباتی انجام شده تا تکه‌های این منبر دوباره به مسجد جامع ندوشن بازگشت داده شود. سرلوحه به لحاظ دارابودن  مشخصات منبر، تاریخ ساخت آن و همچنین اسامی که در آن آورده شده، با اهمیت است.

با توجه به قدمت این منبر تاریخی،آیا تاکنون به ثبت آثار ملی کشور رسیده است یا اقدامی در این زمینه صورت گرفته است؛ توضیح دهید؟

با توجه به قدمت و ویژگی خاص منبر ندوشن، در سال 87 که سال اوج ثبت آثار تاریخی اعم سنگ نگاره‌ها و کتیبه‌ها بود، «منبر تاریخی ندوشن» نیز به عنوان یک اثر تاریخی با شماره 4 در تاریخ 27 اسفندماه سال 87 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

اخبار مرتبط :

زنگ مهر در مدرسه انقلاب ندوشن نواخته شد

مردم ندوشن با برگزاری آیین سنتی الوداع، با ماه مبارک رمضان وداع کردند

مبلغ 54 میلیارد ریال به جاده ندوشن – ورزنه تخصیص یافت

جلسه پرسش و پاسخ امام جمعه و فرماندارمیبد با مردم روستاهای علویه و نیوک

بارندگی زیان هایی به راه روستایی هفتهر بخش ندوشن وارد کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کاربر گرامي؛ قبل از فرستادن ديدگاه، قوانين اين بخش را مطالعه نماييد.