روز نوجوان؛
شهید فهمیده الگوی شایسته و تصویر برجسته ای از ایثار و جهاد و شهادت
هشتم آبان ۱۳۵۹ محمدحسین فهمیده، نوجوان بسیجی به درجه رفیع شهادت نائل آمد. بههمین مناسبت، هشتم آبانماه تحت عنوان «روز نوجوان» و «روز بسیج دانشآموزی» نامگذاری شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ندای ندوشن؛هشتم آبان ۱۳۵۹ محمدحسین فهمیده، نوجوان بسیجی به درجه رفیع شهادت نائل آمد. بههمین مناسبت، هشتم آبانماه تحت عنوان «روز نوجوان» و «روز بسیج دانشآموزی» نامگذاری شده است.
ویژگیها و استعدادهای نهفته در وجود جوانان مناسبترین زمینه برای طراحی و ایجاد هرگونه تغییر و تحول فردی و اجتماعی است، بطوریکه چرخ های انقلاب ها و تحولات متعددی توسط این گروه به حرکت درآمده و سرعت می گیرد.
شهید “فهمیده” یکی از هزاران نونهال فهمیده، و دانش آموز بسیجی کشور ماست که با نثار خون پاک خویش بر طراوت و سرخی خون شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی افزود.
امروز شهید فهمیده، بحق، الگوی شایسته و تصویر برجسته ای از ایثار و جهاد و شهادت برای دانش آموزان بسیجی و جوانان کشور ماست، به گونه ای که حماسه سازی های فهمیده و دیگر فهمیده های میهن اسلامی، می تواند یادآور دوران دفاع مقدس و ارزشهای والای آن دوران باشکوه باشد.
کیفیت شهادت:
شهید فهمیده به اتفاق دوست شهیدش “محمدرضا شمس” سنگری واحد داشت که در هجوم عراقیها به خرمشهر محاصره می شود. “محمدرضا شمس” دوست و همسنگر حسین زخمی شده و حسین با سختی و مرارت فراوان او را به پشت خط می رساند و به جایگاه قبلی خود بازمی گردد. او با مشاهده تانکهای عراقی « ظاهراً ۵ دستگاه تانک» که به طرف رزمندگان اسلام هجوم آورده و در صدد محاصره و قتل عام آنها بودند، تاب نمی آورد و در حالی که تعدادی نارنجک به کمرش بسته بود و تعدادی دیگر در دستش گرفته بود، به طرف تانکها حرکت می کند. در این هنگام تیری به پایش اصابت کرد و او از ناحیه پا مجروح شد، اما آن تیر نتوانست در اراده محکم و عزم پولادین او خللی ایجاد کند، از این رو بدون هیچ دغدغه و تردیدی تصمیم خود را عملی ساخت و از لابهلای امواج تیر که از هر سو به او شلیک میشد، خود را به زیر تانکی انداخت و آن را منفجر کرد. به مجرد انفجار تانک مهاجمان گمان کردند که حملهای صورت گرفته است. لذا روحیه خود را باختند و با سرعت هر چه تمامتر تانکها را رها کرده و پا به فرار گذاشتند. در نتیجه، حلقه محاصره شکسته شد و پس از مدتی نیروهای کمکی هم سر رسیدند و آن قسمت را با وجود متجاوزان پاکسازی کردند. سرانجام این شهید والامقام در هشتم آبان ۱۳۵۹ در کوت شیخ نزدیک ایستگاه راهآهن خرمشهر به شهادت رسید.
بقایای پیکر شهید در قطعه ۲۴، ردیف، ۴۴، شماره ۱۱ بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد.(۱)
پیام امام خمینی (ره):
امام خمینی در پیامی که به مناسبت دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی صادر فرمود، جملات معروف خود را پیرامون شهید فهمیده چنین بیان میکند:
«رهبر ما آن طفل سیزده ساله است که با قلب کوچک خود که ارزش آن از صدها زبان و قلم بزرگتر است، با نارنجک خود را زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید»(۲)
شهید فهمیده در بیانات مقام معظم رهبری:
رهبر معظم انقلاب، میفرمایند:
«زنده نگه داشتن یاد حادثه شهادت دانشآموز بسیجی، شهید فهمیده از اصالتهای دفاع مقدس میباشد»
در جای دیگری نیز چنین می فرمایند:
«مواردى است که شخصیتهاى حقیقى، به نماد و به حقایق اسطورهگون تبدیل مىشوند… و از جملهى زیباترین آنها، شهادت این نوجوان بسیجى است»
مقام معظم رهبری در دیدار با خانواده او در رابطه با فداکاری و شجاعت او فرمودند:
«بروز چنین حوادثی که از تربیت صحیح و اصالتهای خانوادگی است، صرفاً در محیطهای اسلامی جلوهگری و نورافشانی میکند»(۳)
در نتیجه هشتم آبان، سالروز شهادت این فرزند انقلاب، بهعنوان روز نوجوان و جوان و بسیج دانش آموزی نام گرفته است تا ضمن یادآوری حماسه این قهرمان کوچک، بهعنوان سرمشقی مناسب به همسالانش مطرح شده و راهش ادامه یابد.
۱ . علی اکبری، حسین؛ حماسه فهمیده، سازمان تحقیقات و مطالعات بسیج، تهران، بیتا، ص ۵۹ – ۳۵ .
۲٫صحیفه نور، جلد ۱۴، ص ۵۹٫
۳٫مرکز فرهنگی تربیتی نور ولایت، روزها و رویدادها، قم، انتشارات پیام مهدی، ۱۳۷۸، ص ۷۶٫
دیدگاهتان را بنویسید