به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ندای ندوشن“حسن انتظاري” در گفتوگو با خبرنگار ايسنا –منطقه يزد، با بيان اين كه استان يزد به نوبهي خود به لحاظ وجود غارهاي زيبا اعم از غارهاي خشك و غارهاي آبي از وضعيت مناسبي در كشور برخوردار است، عنوان كرد: كميته غارنوردي استان از سال 1391 تاكنون اقدام به شناسايي و نقشهبرداري از 52 غار موجود در استان و همچنين عكسبرداري از داخل قريب 20 غار داخل استان كرده است.
وي بيشترين غارهاي استان را به صورت عمودي دانست و اظهار كرد: متاسفانه آن دسته از غارهاي افقي موجود در استان كه دسترسي عمومي به آنها نيز بيشتر است در سالهاي اخير مورد تعرض و آسيب قرار گرفته است.
انتظاري با اشاره به آسيبهايي كه به غارهايي مانند غار نباتي و غار سرخون در منطقهي ندوشن وارد شده است، خاطرنشان كرد: برخي از بازديدكنندگان نسبت به جدا كردن سنگهاي غار به ويژه استلاكيتها و استلاكميتها اين قبيل غارها در استان ميكنند و اين در حالي است كه شكل گيري يك سانتيمتر از اين سازهها در شرايط بارندگي مناسب در استان خشك و كم بارش يزد، بيش از 100 سال زمان ميبرد.
وي يكي ديگر از تخريبهايي كه توسط بازديدكنندگان در غارهاي استان مشاهده ميشود را يادبودنويسي با رنگ روي بدنهي غارها برشمرد و گفت: متاسفانه اين اقدام آسيبهاي جبران ناپذيري بر غار وارد ميكند و عملاً زندگي موجودات غار و در واقع زندگي غار را متوقف ميكند.
اين مسئول افزود: متاسفانه حفاظت و نگهداري از غارها متولي ندارد و به همين دليل كمتر اقدام به معرفي غارهاي استان ميشود و بيشتر غارهايي كه دسترسي به آنها سخت است را معرفي ميكنيم.
وي به بازديد مسئولان محيط ريست از تخريبهاي صورت گرفته در غار سرخون ندوشن كه در نوع خود از كمنظيرترين غارهاي كشور است، اشاره كرد و گفت: متاسفانه پس از گذشت شش ماه هنور اتفاق خاصي براي حفاظت از زيباييهاي غارهاي استان از جمله غاز مذكور صورت نگرفته است.
انتظاري كه خود از اعضاي كارگروه غارشناسي استان است، خاطرنشان ميكند: به رغم جلسات برگزار شده در اين كارگروه، تاكنون خروجي مثبتي در زمينهي حفاظت از غارهاي استان نداشتهايم ولي به نظر ميرسد بايد از مشاركت بخش خصوصي در اين زمينه بهره برد همانطور كه در بسياري از كشورها از اين طريق و با جلب گردشگران براي بازديد از غارها، درآمدزايي و اشتغالزايي مناسبي نيز صورت گرفته است.
مسئول كميته غارنوردي هيئت كوهنوردي استان در پايان توجه جدي مسئولان مربوطه در اين زمينه را خواستار شد و در مورد باب شدن سنگهاي جدا شده از بدنهي غارها در برخي سنگفروشيهاي استان به شدت ابراز نگراني كرد.
“حسن اكبري” معاون محیط زیست طبیعی اداره كل محيط زيست استان نيز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، در اين باره به تعدد المانهاي گردشگري و طبيعي در كشور و استان اشاره كرد و گفت: به دنبال مباحث توسعهاي در كشور بعضاً شاهد تخريب بخشي از اين جاذبهها نيز هستيم ولي نكته حائز اهميت اين است كه نبايد براي حفاظت از طبيعت و محيط زيست به دنبال متولي گشت بلكه تمام آحاد مردم از بزرگترين مقام سياسي استانها و كشور تا حتي يك چوپان كه در مراتع به چراي دام ميپردازد بايد نسبت به حفظ محيط زندگي خود اعتقاد و باور داشته باشند.
وي با تاكيد بر اين كه در صورت نبود چنين اعتقاد و باوري، تمام اقدامات يك متولي براي حفظ محيط زيست بينتيجه خواهد بود، در مورد غارها نيز اظهار كرد: در همين راستا و براساس آيين نامه دولتي، كارگروه غارشناسي استان به رياست معاون عمراني استاندار و دبيري اداره كل محيط زيست راهاندازي شده است منتها در دولت يازدهم تنها يك نشست اين كارگروه برگزار شده و بيشتر در قالب كميته فني تشكيل جلسه داده است.
اكبري با بيان اين براساس آييننامه، متولي حفاظت از غارهايي كه در مناطق حفاظت شده كه هشت درصد از مساحت استان را شامل ميشود قرار دارد، محيط زيست و مابقي غارها برعهده ميراث فرهنگي است، عنوان كرد: البته بيشترين تخريبها نيز در خارج از محدودههاي تحت پوشش محيط زيست است، ضمن اين كه بايد اذعان كرد كه انرژي و نيروي انساني ميراث فرهنگي نيز براي شناسايي و حفاظت از غارها بسيار محدود است.
به گفتهی وی، در همین راستا نیز موضوع در كيمته فني كارگروه مورد بحث قرار گرفته و قرار است كه در وهلهي اول اقدام به ایجاد شناسنامه و رتبهبندی غارهای استان شود و سپس براساس اولویت بندی انجام شده با کمک بخش خصوصی امکان بهرهبرداری از آنها به عنوان جاذبه گردشگری در حین حفاظت از آنها در دستور کار گیرد.
وی گفت: در همین رابطه نیز تاکنون با حوزهها مدیریتی استان و فرمانداران چند بار جلساتی در این زمینه برگزار شده که امیدواریم این موضوع به نتیجهی خوبی منتج شود.
اکبری در پایان تاکید کرد: غارها علاوه بر ارزشهای علمی و آموزشی، زمین شناسی و نیز ارزشهای بصری، جایگاه بسیار خوبی در صنعت توریست و گردشگری دارند لذا لازم است که با غارها با احترام بیشتری برخورد کنیم و به ویژه از جدا کردن قسمتهایی از آنها و یادگاری نوشتن روی بدنه آنها خوددداری کنیم چرا که این اقدامات بدترین ذفتارهایی است که میتوانیم در رابطه با غارها داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید