به گزارش اصفهان زیبا؛ حدود دوماه قبل بود که از وضعیت بلاتکلیف جاده ورزنه-ندوشن نوشتیم و در تماس تلفنی با نمایندگان یزد و میبد، وضعیت این جاده را جویا شدیم. جادهای که بیش از یک سال پیش، مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به این موضوع که افتتاح این جاده موجب خروج ورزنه از بنبست راههای شریانی کشور خواهد شد و میتواند به گردش ثروت و ایجاد کسبوکارها و فعالیتهای جدید برای مردم منطقه کمک کند، وعده داده بود در صورت تأمین اعتبارات، شاهد بهرهبرداری از آن در آینده نزدیک خواهیم بود.
دوماه پیش هم محمدصالح جوکار، نماینده یزد در گفتوگو با «اصفهان زیبا» گفته بود که «تقریبا 23 کیلومتر از این جاده فاقد آسفالت بود. راه و شهرسازی و ایمیدرو به مقدار مساوی اعتبار گذاشتند و پیمانکار هم انتخاب شد. 12 کیلومتر آماده آسفالتریزی است و فقط 10 کیلومتر باقیمانده است.»
سید جلیل میرمحمدی میبدی، نماینده مردم تفت و میبد در مجلس نیز همان زمان در گفتوگو با «اصفهان زیبا» گفت که عمده کار انجام شده و تنها بخش کمی از آسفالت جاده باقی مانده است: «آسفالت جاده ورزنهندوشن کلا به مسافت 80 کیلومتر بوده است. 40 کیلومتر آن مربوط به اصفهان بوده که انجام و آسفالت شده و 40 کیلومتر مربوط به یزد هم زیرسازی شده است. از 20 کیلومتر باقیمانده هم بخشی آسفالت شده و مقدار کمی از آن باقی مانده است.»
هر دو نماینده استان یزد بهعلاوه حامد یزدیان نماینده اصفهان در گفتوگو با ما تأکید کردند که در مجلس پیگیر حل مشکل این جاده و بهرهبرداری از آن هستند و به رایزنی با وزیر برای تخصیص اعتبارات لازم میپردازند.
این قصه اما سر دراز دارد. به آرشیو اخبار و مطالب مربوط به این جاده حیاتی که رجوع میکنی؛ وعده پشت وعده نمایان میشود سید محمدرضا سید حسینی، معاون وقت هماهنگی امور عمرانی استاندار در دیدار با شهردار و شورای شهر ورزنه استان اصفهان، گفته بود: «با توجه به وجود معادن در طی مسیر و همچنین کوتاه شدن راه استان یزد به استان اصفهان، اتمام 45 کیلومترجاده ندوشنورزنه مرتبط به استان یزد را دنبال میکنم.»
سال 96 مدیرکل وقت راه و شهرسازی استان یزد در حاشیه عملیات اجرای طرح جاده ندوشنورزنه گفته بود که «قسمت باقیمانده محدوده ندوشنورزنه یعنی از سورک تا ورزنه ۷۷ کیلومتر است، ۳۰ کیلومتر آن در استان اصفهان است که ۱۹ کیلومترش تمامشده و لایه تکمیلی آن در دست احداث است. از ۲۸ کیلومتر باقیمانده چهار کیلومتر آن توسط معادن انجام شده و تنها نیاز به بهسازی دارد. در حال حاضر ۲۴ کیلومتر از این مسیر را در دست اجرا داریم.» آن سال به گفته آقای مدیرکل، برای اجرای مسیر ندوشنورزنه بالغ بر 25 میلیارد تومان برآورد هزینه شده بود.
سال 98 فرماندار وقت یزد خبر از آغاز عملیات اجرایی این جاده داده بود و اعلام کرده بود که مبلغ ۵۴ میلیارد ریال برای تکمیل جاده ندوشن به ورزنه اختصاص یافته و در همان سال (1398) جاده ندوشن به ورزنه به طول ۶۰ کیلومتر تکمیل میشود.
مهر سال 98 همچنین آیتالله اعرافی، امامجمعه وقت میبد در دیدار مدیرکل راه و شهرسازی یزد، جاده ندوشن ورزنه و اصفهان را یکی از شاهراههای مهم بین استان یزد و اصفهان و سایر استانها دانست و بر تسریع در تکمیل آن تأکید کرد.
رضا یادگاری، مدیرکل راه و شهرسازی هم در این جلسه گفت: «۲۵ کیلومتر از این جاده در حال انجام است و ۱۹ کیلومتر آنهم تا آخر آبان تکمیل میشود. باید برای این جاده از محل اعتبارات راههای کویری تخصیص یابد.»
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری بعدی یزد سال 99 در بازدید از این محور گفت: «برای اتمام راه ندوشنورزنه بین استان، دو قرارداد شامل تکمیل آسفالت ۱۹ کیلومتر احداث شده در سالهای گذشته و احداث زیرسازی ابنیه فنی ۲۰ کیلومتر باقی مانده مسیر از قلعه خرگوشی به سمت ندوشن، توسط اداره کل راه و شهرسازی استان منعقد شده است. لازم است این پروژه با سرعت بیشتری احداث شود.»
همان سال فرزین خادمی معاون عمرانی فرمانداری میبد هم از پیگیری مستمر برای تکمیل این راه خبر داد و گفت: «سال گذشته ۱۸۰ میلیارد ریال اعتبار برای احداث این راه اختصاص یافت. با توجه به درخواستها و پیگیریهای مردم و مسئولان محلی امیدواریم این طرح هر چه زودتر به بهرهبرداری برسد و مردم بتوانند از مزایای آن برخوردار شوند.»
موضوع قابلتوجه اینکه پروژهای که سال 96، 25 میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل نیاز داشت، در سال 1401 به گفته جوکار، نماینده یزد، برای اتمام، حداقل 70 میلیارد تومان اعتبار میخواست. رقمی که حالا بیشتر از این هم شده است. اما تازهترین خبر مربوط به آبان امسال است که رئیس اداره نظارت بر ساخت راههای راه و شهرسازی یزد، از آغاز عملیات اجرای آسفالت پروژه ندوشنورزنه خبر داده بود.
در میان مسئولان استان اصفهان اما اظهارنظر خاصی درباره این پروژه و سرنوشت و سرانجام آن پیدا نمیشود. کاملترین اظهارنظر را مهدی طغیانی داشته که یک سال قبل از مزایا و شرایط به بهرهبرداری رسیدن این جاده گفته بود.
طغیانی گفت: «مسیر کویری حاشیه تالاب گاوخونی بهنوعی میانبر مسیر اصفهان به یزد از طریق نائین است که ساخت این جاده، طول مسیر را به نحو قابلملاحظهای کوتاه میکند. با اینکه در این مسیر معادنی وجود داشت و از آن معادن استفاده هم میشد، اما سالها بخشی از مسیر رها بود و قابلیت استفاده برای عموم را نداشت و در حد ماشینهای بهرهبرداری از معادن از آن استفاده میشد. دو سوم مسیر در استان یزد ساخته میشود.
«با پیگیریهای انجامشده توسط مسئولان دو استان یزد و اصفهان، مقرر شد طی تفاهمنامهای دولت و شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن ایمیدرو به دلیل داشتن مسئولیت اجتماعی در این زمینه به نسبت مساوی سهم اصفهان را تأمین کنند.
«بهتازگی این تفاهمنامه عملی شده است و وزارت راه و شهرسازی برای انتخاب پیمانکار اقداماتی را انجام داده و در مناقصات انتخاب پیمانکار این پروژه را نیز وارد کرده است. بهمحض اینکه مناقصه برگزار و پیمانکار انتخاب شود، پروژه با سهم ۵۰ درصدی وزارت راه و شهرسازی و ۵۰ درصدی ایمیدرو اجرا خواهد شد.»
طغیانی تأکید کرده بود اینکه پروژه در مناقصات وزارت راه آمده و در سامانه وزارتخانه قرار گرفته است، یعنی بخش اعظمی از مسیر طی شده است و پس از آن فقط بحثهای اجرایی مطرح است. نماینده مردم اصفهان در مجلس همچنین ابراز امیدواری کرده بود که چون مسیر طولانی نیست و در استان یزد مدتی روی این مسیر کار شده است، بهزودی هم به پایان برسد. پس از آن اما خبر خاصی از سوی مسئولان استان اصفهان در خصوص این جاده و وضعیت و سرنوشت آن مطرح نشده است.
اما سرنوشت این مسیر نهچندان طولانی، خیلی طولانی شده است. آذرماه امسال صداوسیمای یزد در گزارشی از گلایههای مردم از بلاتکلیفی 20ساله این طرح خبر داد. در این گزارش اشاره شد که ۶۰ کیلومتر از این جاده در محدوده استان یزد قرار دارد که فقط ۲۰ کیلومتر آن زیرسازی و آسفالت شده است. جادهای که در صورت تکمیل آن حدود ۷۰ کیلومتر مسیر یزد تا اصفهان را کوتاهتر میکند.
در گزارش صداوسیمای مرکز یزد به این موضوع اشاره شد که مردم ندوشن با گلایه از تأخیر در ساخت این جاده، سرعت بخشیدن به تکمیل این طرح عمرانی را خواستار شدهاند.
همچنین معاون مهندسی و ساخت راه و شهرسازی استان یزد در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیمای مرکز یزد گفت: جاده ندوشنورزنه به طول کلی ۱۰۱ کیلومتر است که ۳۶ کیلومتر در حوزه اصفهان و ۶۵ کیلومتر در حوزه استان یزد قرار دارد.
مظفری اشاره کرد که ۱۹ کیلومتر این مسیر آسفالت و به بهرهبرداری رسید. قطعه دوم به طول ۲۸ کیلومتر از قلعه خرگوشی آغاز و تا روستای سورک ادامه دارد و قطعه سوم هم به طول ۱۷ کیلومتر از سورک به سمت ندوشن است.
به گفته این مقام مسئول، قرارداد ۲۸ کیلومتر قطعه دوم امضا و زیرسازی تقریبا تمامشده و پنج کیلومتر نیز آسفالت شده است؛ اما متأسفانه به دلیل محدودیت اعتبار نتوانستهاند آن را تکمیل کنند.
مظفری ادامه داد: «سال گذشته ۳۵ میلیارد تومان از محل ایمیدرو تخصیص یافت که قیر طرح را تأمین کردیم، ولی هماکنون کار بهکندی پیش میرود و درصدد تأمین اعتبار از محل ظرفیتهای قانونی بودجه هستیم تا طرح با سرعت بیشتری انجام گیرد.»
سید جلیل میرمحمدی نماینده مردم تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی هم در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد گفت: «از دو کانال باید اعتبارات موردنیاز را دریافت کنیم که یکی از آنها شرکت ایمیدروست که با وجود انجام تعهدات، درصدد هستیم تا از محل مسئولیتهای اجتماعی به این طرح کمک کند. میرمحمدی باز هم از برگزاری جلساتی با وزیر راه و شهرسازی برای پیگیری این پروژه و تأمین اعتبار از محل اعتبارات مربوط به ردیف آن خبر داد.»
گفتنی است تلاشهای ما برای کسب اطلاعات تازهتر از وضعیت این جاده از معاون عمرانی استانداری یزد و نمایندگان این استان بینتیجه ماند؛ چراکه علیرغم پیگیریهای بسیار، مسئولان این استان پاسخگو نبودند.
به هرحال، اجرای جاده ورزنهندوشن دارای مزایای متعددی است که از جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، گردشگری و زیستمحیطی قابلبررسی است. ازجمله کاهش مسافت و زمان سفر. با کاهش مسافت، هزینههای حملونقل و مصرف سوخت کمتر خواهد شد.
کاهش زمان سفر، ایمنی جادهای را افزایش میدهد و از خستگی رانندگان میکاهد. بهبود دسترسی بین استانهای اصفهان و یزد موجب رونق تجارت و تبادلات اقتصادی میشود. کاهش هزینههای حملونقل، قیمت تمامشده کالاها را برای کسبوکارهای محلی کاهش میدهد و امکان دسترسی بهتر به بازارهای جدید برای تولیدکنندگان منطقه فراهم میشود.
منطقه ورزنه دارای جاذبههای طبیعی مانند تالاب گاوخونی و کویر ورزنه است که با ایجاد این جاده، گردشگران بیشتری جذب خواهد کرد. ندوشن نیز با پیشینه تاریخی و فرهنگی غنی، میتواند مقصد گردشگران داخلی و خارجی باشد. توسعه گردشگری موجب اشتغالزایی و افزایش درآمد محلی میشود.
همچنین افزایش دسترسی به خدمات درمانی، آموزشی و اداری برای ساکنان روستاهای اطراف جاده از دیگر مزایای اجرای این طرح است. کاهش مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ، ایجاد فرصتهای جدید شغلی و بهبود زیرساختها را هم به دنبال خواهد داشت.
ایجاد مسیر جدید باعث کاهش بار ترافیکی سایر جادههای پرتردد منطقه میشود. با کاهش مسافت و مصرف سوخت، میزان آلایندههای زیستمحیطی کمتر خواهد شد. دسترسی راحتتر به منابع طبیعی و مدیریت بهتر آنها برای حفاظت از محیطزیست را شاهد خواهیم بود. بهطورکلی، اجرای جاده ورزنهندوشن یک پروژه استراتژیک است که تأثیرات مثبت بلندمدتی بر اقتصاد، حملونقل، گردشگری و توسعه پایدار منطقه خواهد داشت.
راهی که میتواند مسیر ارتباطی جدیدی را به دروازههای دو استان بگشاید البته اگر مسئولان همت کنند و این راه و این جاده را جدیتر بگیرند. بهویژه که در آستانه نوروز هم هستیم. اگر این جاده ساخته شده بود، میتوانست مسیر جدیدی برای مسافران نوروزی باشد که قصد سفر از اصفهان به یزد را دارند. همانطور که اشاره شد،این مسیر میتوانست به توسعه گردشگری روستاهای اطراف، ازجمله مناطق کویری و تاریخی، کمک کند.
یکی از دلایل ساخته نشدن این جاده، کمبود بودجه و اولویتهای توسعهای دیگر در استانهای اصفهان و یزد بوده است. بسیاری از پروژههای راهسازی به دلیل محدودیت منابع، به تأخیر افتادهاند. این در حالی است که در ایام نوروز، مشکلات ترافیکی در مسیرهای دیگر دیده میشود و این جاده میتوانست بخشی از این مشکل را حل کند.
ضمن اینکه منطقهای که این جاده قرار است از آن عبور کند، دارای زیستبوم کویری و حساسیتهای زیستمحیطی است. شاید یکی از دلایل تأخیر در اجرای پروژه، نگرانیهایی درباره آسیب به این اکوسیستم باشد. اما درعینحال، نوروز فرصتی است که میتواند اهمیت این مناطق را بیشتر نشان دهد و بهانهای برای حفاظت و توسعه پایدار باشد.
درنهایت از آنجا که در نوروز مسافرتها بیشتر شده و نیاز به مسیرهای جدید احساس میشود، شاید افزایش مطالبه عمومی بتواند مسئولان را متقاعد کند که ساخت این جاده را در دستور کار قرار دهند. اگر مردم و گردشگران این مسیر را مطالبه کنند، ممکن است این پروژه بالاخره اجرایی شود.
دیدگاهتان را بنویسید