چهارمین روز از ایام ا … هفته بسیج با عنوان بسیج، سازندگی و اقتصاد مقاومتی نامگذاری شده است.
به گزارش ندای ندوشن، بسیج با عنایت به کارکردهای متنوع در دوران پس از جنگ ، یکی از کارکردهایش سازندگی عنوان شد تا از ظرفیت گسترده بسیج در راستای باز سازی و به سازی مناطق نیازمند توسعه ، استفاده گردد.
مقام معظم رهبری در تبیین نقش سازندگی این نهاد فرمودند :”اگر بسيج در دوران پس از جنگ نبود و اگر امروز هم نباشد, كميت اين انقلاب و اين نظام واهمة حركتهاي سازندة اين كشور لنگ است. امام خمینی رحمهالله میفرمایند: «گمان نمیكنم عبادتی بالاتر از خدمت به محرومان وجود داشته باشد.» حركتهای جهادی جریانی است «ولایی»، «منسجم» و «مردمی». بنابراین عمدهی مخاطبین بسیج آحاد جوانانی هستند كه معتقد به انقلاب اسلامی، دستاوردهای آن و آبادانی كشورشان هستند.
از ابتدای پیروزی انقلاب نیروهای جهاد با همان روحیه بسیجی به دورترین نقاط کشور رفته و با خدمت خالصانه خود با زدودن محرومیت و کاستی ها از چهره روستاها و مناطق نابرخوردار لبخند را بر لبان شهروندان محروم این کشور نشاندند از سوی دیگر ذکر این نکته حائز اهمیت می باشد که در كنار اين سازندگي ها يك روح و نگاه بسيجي حكم فرما مي شد که ضمن عقد قرار دادهاي بزرگ با وزارتخانه ها نهاد هاي دولتي، قدم هاي بزرگي را همه ساله در عرصه سازندگي كشور برداشته و بر مي دارند. همانگونه که مقام معظم رهبری در این زمینه فرمودند ” : ” اين كار، اول از خود جوانها شروع شد؛ خود جوانهاى دانشجو و دانشآموز در بخشهاى مختلف، اين حركت را شروع كردند؛ در سال 79 گزارش اين حركت زيبا و پرشكوه به ما رسيد و منجر شد به اينكه پيام بسيج سازندگى به قاطبهى جوانان كشور داده شود. يعنى اين يك حركت خودجوش مردمى است؛ درست مثل جهاد سازندگى در آغاز انقلاب.” در جمهوری اسلامی هنوز مناطق نابرخوردار فراوان به چشم می خورد که باز سازی و به سازی آنها به تنهائی از عهده دولت بر نمی اید و نیازمند یک حرکت مردمی و جهادی می باشد که این نقیصه را برطرف کنند که بسیج سازندگی این مهم را به عهده گرفته است.
بعد از تحریم های ظالمانه غرب و تشدید تحریم ها یکی از راهها برای مقابله ، اقتصاد مقاومتی در نظر گرفته شد با عنایت به مختصات اقتصاد مقاومتی بسیج می تواند در الگو شدن به جامعه مانند دیگر حرکت ها که پیش قراول بوده است ، اینجا نیز نقش افرینی کند .
مفهوم اقتصاد مقاومتی در اساس ناظر بر باز کردن دریچههای جدید به روی اقتصاد کشور، گشودن دروازههای بزرگتر در راه رفاه افراد و جامعه، فضاسازی در راه گسترش تجارت و مراودات اقتصادی با دنیای بیرون و سرانجام شکست هجمه کنونی علیه اقتصاد کشور است.
مفهوم مقاومت نه معطوف به دفاع صرف بلکه همچنین ناظر به تدوین استراتژی دقیق برای شکستن خطوط تهاجم اقتصادی و تبدیل موضع دفاعی به آرایشی تهاجمی است.
با عنایت به اصول اقتصاد مقاومتی که برخی از مولفه های آن رابسیج و بسیجی می تواند عملیاتی کند و به جامعه به عنوان یک رفتار پستدیده انتقال دهد؛ ورود بسیج به این عرصه اجتناب ناپذیر گردید . اصلاح الگوی مصرف به عنوان یکی از مولفه های اقتصاد مقاومتی است که بسیج به عنوان یک خانواده گسترده در جامعه می توانمد با ارائه الگوئی مناسب از مصرف اقلام کالاهای مصرفی در جامعه بستر ساز یک فرهنگ برای اقشار گوناگون باشد . امروزه با وجود اموزه های فراوان دینی اعم از قران و روایات و سیره علما نقش افراد در هر قشر با رویکرد قناعت می تواند به تحقق شکل گیری فرهنگ اقتصاد مقاومتی کمک شایانی بکند .
میل به مصرف کالای داخلی مستلزم آگاه سازی ، فرهنگ سازی در افکار عمومی و مطلع نمودن جامعه از عواقب استفاده از کالای خارجی است اگر جامعه ایرانی بداند که با مصرف کالای بیگانه فرصت سرمایه گذاری را از هموطن خویش دریغ می کند تمایلی به خرید محصولات خارجی نخواهد داشت . اگر مصرف کنندگان داخلی بدانند که با تهیه کالای ایرانی نه تنها به اقتدار ملی و اقتصادی کشور کمک کرده بلکه فرصتی برای اشتغال فراهم می کند قطعا از دستاوردهای اقتصادی داخل استقبال خواهد نمود . البته تولیدکنندگان هم باید ضمن آشنائی با سلائق مخاطبان خویش سطح مرغوبیت کالاهایشان را بر اساس مطالبات مصرف کنندگان ترسیم کنند . این نیروی بسیجی است که باید پیشتاز تهیه کالای ایرانی شود تا فرهنگ سنتی غلط و نگاه دیگر برتر بینی نسبت به بیگانه از جامعه اسلامی رخت بر بندد .
در بحث اقتصاد خرد و کار افرینی و تولیدات بومی و نقش انها در کاهش تقاضا از فراورده های صنعتی نیز بسیج نقش شایان توجهی دارد .
با رشد فرهنگ مصرف گرائی جوامع روستائی در کشور با تبعیت از یک فرهنگ غلط تولیدات خرد را که نیازمندی های اقشار روستائی را مرتفع می کرد کنار نهادند و گرایش مصرف گرائی و واردات از شهر ، قشر تولید کننده که حداقل نیاز خودش را تامین می کرد ، به وارد کننده کالا از شهر تبدیل نمود . اکنون بسیج با ترویج این فرهنگ و با پیشتازی در این زمینه بار دیگر تلاش میکند تا این فرهنگ و سنت حسنه گذشته در خصوص تولیدات روستا احیا شود و یک روستائی ضمن بر طرف کردن نیاز خودش و روستا های هم جوار اگر خروجی برای مصرف کننده شهری نداشته باشد لا اقل نیاز های منطقه خودش را بر آورده سازد . بنابراین بسیج با ایفای نقش متنوع تاکنون توانسته است در تحقق اقتصاد مقاومتی گامهای اساسی بردارد و در یکی دیگر از استراتژی های نظام جایگاهش را تبیین نماید ؛ پر واضح است که این نهاد مردمی در هر حوزه ای ورود پیدا کرده ، توانسته است پرونده و عملکرد قابل تحسینی اراده نماید .
عباس سعادتی
دیدگاهتان را بنویسید