به گزارش ندای ندوشن به نقل از روابط عمومی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگر ی استان یزد: مسجد جامع ندوشن، از مساجدمتعلق به قرن ۸ هـ . ق است که در تاریخ ۲۰/ ۸ / ۱۳۷۷ به شماره ثبتی ۲۱۵۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
در این مسجد منبر چوبی متعلق به قرن ۶ هـ . قبه چشم می خورد که اکنون دو قسمت شده است و بخشی از آن به موزه متروپولتین نیویورک منتقل شده و بخش دیگر آن همچنان در مکان اصلی خود، در مسجد جامع ندوشن نگهداری میشود.
در خصوص این اثر هنری وتاریخی ارزشمند بایدگفت که این منبر تماما از چوب گردوساخته شده است، دارای تزئینات گره چینی، منبت و معرق است و آیاتی از قرآن با خط کوفی بر پلهها و سرلوحه آن نقش بسته است. تاریخ ساخت این اثر و نام بانی و واقف آن نیز در سرلوحه منبر حک شده است.
زمان ساخت این منبر بر حسب سرلوحه آن، سال ۵۴۶ هـ . ق و مقارن با دوران حکومت امرای کاکویه در یزد است. بخش اصلی این منبر که در مسجد جامع ندوشن است، دارای شش پله و طول دو متراست و ارتفاع آن تا بالای پله ششم، دو متر و سی سانتیمتر است و به همت میراث فرهنگی،صنایعدستی و گردشگری استان یزد مرمت و بازسازی شده است. در دو سوی این منبر و همچنین در سمت روبروی پلهها، آیاتی از قرآن کریم، با خط کوفی و حروف برجسته منقر شده است که شامل آیاتی از سورههای جمعه، آل عمران، بقره و غافر است.
در خصوص قسمت دیگر این منبر اینگونه میتوان گفت: سرلوحه این منبر که با طرح محراب تزئین شده و نقوش اسلیمی در اطراف آن به صورت منبت کاری به چشم میخورد ازاهمیت خاصی از لحاظ نوع خط، تزئینات، اسامی و تاریخ ذکر شده در مورد ساخت آن برخوردار است.
در لچکیهای دو سوی محراب، عبارت لااله الا الله و محمد رسول الله به خط کوفی نوشته شده و در میانه محراب عباراتی با ارزش تاریخی و به خط کوفی به چشم میخورد.
در پایان گفتنی است این اثر با توجه به قدمت و تزئینات بکار رفته درآن، یکی از آثار زیبا و منحصر به فرد تاریخی است که نشانگر هنر، فرهنگ و تمدن ایرانیان و به خصوص نشانگر قدمت و فرهنگ ندوشن است، که به شماره ۲۱۵۰ مورخ ۲۰/۸/۷۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
دیدگاهتان را بنویسید